Bahan-bahan
- 3 biji telur
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus
- 150gm susu segar atau susu cair
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
- Pewarna (ikut suka)
Cara-cara
Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer ikut aturan. mulakan TELUR DULU..pukul sampai kembang.. then GULA.. pastu baking powder, ovellete, susu cair, dan akhir sekali tepung dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
Picitkan blueberry filling secukupnya.
picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je .. Kalau tak nanti pecah apam tu
selamat mencuba...resepi yg mudah dan ringkaskan.....
waaaa.
ReplyDeleteaku pun mo try buat ni...
kalo buat utk raya,
sedap kali aaah
apam bah ni...mun d bt kuih ry xtahan lm kali ar...hehehe...try la bt...filling dia 2 pelbagaikan....mst sdp
ReplyDelete